Mindeparken i Aarhus: Moderne folkepark og kulturhistorisk mindepark

//Mindeparken i Aarhus: Moderne folkepark og kulturhistorisk mindepark

Mindeparken i Aarhus: Moderne folkepark og kulturhistorisk mindepark

Mindeparken i Aarhus er i en klasse for sig; det understreges nu med kvalitetsstemplet Nordic Green Space Award som Mindeparken og Aarhus Kommune modtog d. 1.12. 2014.

Klassisk, smuk og velholdt. Det er nogle af de superlativer dommerkomiteen fra Nordic Green Space Award bruger om Mindeparken i Aarhus. Parken er blevet bedømt af en dommerkomite, der har tildelt parken og Aarhus Kommune udmærkelsen. Dommerkomiteen har vurderet parken efter en række kriterier, der bl.a. omfatter disponering, drift, brugerinddragelse og formidling.

Formanden for dommerkomiteen adjunkt og landskabsarkitekt MDL, Anders Dam
Københavns Universitet, er fuld af lovord, når han skal bedømme Mindeparken.
”Det er jo indlysende, at Mindeparken er smuk og velholdt og det kræver altså en meget veltilrettelagt drift, når parken har så mange brugere som den har. Og det forudsætter en veltrimmet og professionel organisation,” siger Anders Dam.
”Mindeparken har en helt særligt status i Aarhus, placeringen ved Marselisborg Slot forpligter selvfølgelig, men også landskabet og skovene er en gave for en park, der er placeret så bynært,” siger Anders Dam. ”Vi vurderer, at Aarhus Kommune balancerer mange hensyn i Mindeparken, så den både er en moderne folkepark og en kulturhistorisk mindepark, og dermed har Aarhus et grønt kvalitetstilbud til byen borgere og gæster,” siger Anders Dam.
”Vi har vurderet, at parken fremstår i en god balance, hvor kvalificeret udført beplantningspleje og drift understøtter publikums alsidige anvendelse. Det er enestående, at parken kan huse så mange forskellige rum og indtryk, uden at den fremstår rodet, og uden at overblikket og orienteringen i parken går tabt,” siger Anders Dam.

I dommerkomiteens bedømmelse peges også på betydningen af forvaltningens og markpersonalets arbejde med Mindeparken.
”På trods af at parken bruges af adskillige hundrede tusinde mennesker i løbet af året virker parken velholdt og ren. Det skyldes ikke mindst forvaltningens og markpersonalets dialogbaserede og innovative tilgang til brugerinddragelse og basale driftsudfordringer, der har vendt potentielle driftsproblemer til både kvaliteter for brugerne og en mere hensigtsmæssig anvendelse af ressourcerne.”

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus kommune, Kristian Würtz, glæder sig over hæderen.
”Synligheden af parkens kvaliteter er meget vigtig – dels som anerkendelse af kommunens indsats i parken men også som bevis på parkens mangfoldighed og mange borgeres positive forhold til parken,” siger Kristian Würtz.

Næste skridt: En udviklingsplan
Dommerkomiteen konstaterer, at det personale, der arbejder med Mindeparken er entusiastiske ildsjæle, hvis engagement med fordel kunne understøttes af en udviklingsplan for Mindeparken.
”En udviklingsplan er et godt redskab til at sikre både kontinuitet, fornyelse og overensstemmelse med politikker om fx biologisk mangfoldighed og bevaring af kulturhistoriske værdier. Organisationen er så stærk og professional, at det er vores anbefaling, at det er der man tager fat nu, ” siger Anders Dam.

Arbejdet er i gang
Ifølge rådmand Kristian Würtz er det ønsket både at fastholde parkens nuværende status og at udvikle den. ”Vi ønsker at have fokus på det kulturhistoriske, at det er en national mindepark og ser det også som et dynamisk område for aktiviteter og oplevelser, og derfor er planarbejdet sat i gang,” siger Kristian Würtz.

By |2018-11-30T11:17:07+00:00December 2nd, 2014|Categories: Nyheder|0 Comments

About the Author: